fbpx

Van onze buren kregen wij twee membrillos, we moesten ze in de aluminiumfolie in de oven doen tot ze zacht waren en dan met een beetje suiker eten. Uiteraard hebben we dat gedaan en de kweeperen waren heerlijk! Want membrillos zijn in het Nederlands kweeperen. Inmiddels hebben we in het wild een kweeperenboom gevonden en zijn we kweeperengelei en kweeperenmoes aan het maken. De kweeperen in gelei vorm of in een soort paté vorm waar je plakjes van snijdt wordt veel gecombineerd met Manchego kaas. Een heerlijke combinatie!

Nu kun je kweeperen niet zo van de boom eten maar gedurende het jaar kun je in Andalusië vaak wel tijdens je wandeling iet ‘te snacken’ van de bomen halen. In augustus zijn de amandelen rijp. Niet heel makkelijk om tijdens de wandeling te eten maar wel handzaam om een handje mee naar huis te nemen, ook zijn dan de druiven rijp. Daarna komen de granaatappels, het symbool van de stad Granada. Heerlijke pitjes en natuurlijk vol vitaminen. Eind september volgen de vijgen en avocado’s, heerlijk om zo te eten en je kunt er ook in heel veel gerechten iets lekkers mee doen. Tegelijkertijd zijn ook zo een beetje de walnoten rijp. In oktober worden de kastanjes geoogst.

Dan is het even rustig tot eind november dan worden tot februari de olijven geoogst. Ook deze niet zo eten maar je moet ze inmaken en dat bepaalt dan de smaak, er zijn wel honderden recepten voor het inmaken van olijven. Hier in deze regio worden de olijven laat geoogst, omdat er voornamelijk olijfolie van gemaakt wordt. In ons dorp bevindt zich dan ook een olijvenperserij.

In deze tijd zijn er ook volop citroenen te vinden, je struikelt er bijna over zoveel zijn het er. Dan komen in februari de sinaasappels tot ongeveer mei. En als de vruchten bijna op zijn dan maakt de sinaasappelboom alweer bloesem en ruikt het hele dorp heerlijk zoet naar sinaasappelbloesem. In de zomer is het even rustig dan zijn er heel veel bloemen en zorgt de zon ervoor dat de vruchten en noten kunnen groeien en rijpen om vanaf augustus weer geoogst te worden.

Nog steeds ontdekken we nieuwe dingen die hier gewoon ‘in het wild’ groeien. Naast het fruit en noten zijn er natuurlijk de groenten en kruiden! Verse rozemarijn in overvloed of er groeit zo maar een bolcourgette langs de weg! Over iets van een boom halen wordt hier ook anders gedaan dan in Nederland. Datgene wat op plukhoogte hangt mag eraf, uiteraard ga je niet zomaar over iemands land lopen ook al staat er geen hek. Vaak genoeg ook wordt er gevraagd of je niet en paar citroenen, sinaasappels etc. mee wil nemen. Er is tenslotte in overvloed!

ebook Casa del Patio

Gratis reisgids Andalusië

Zoek je tips en belangrijke informatie voor een onvergetelijke vakantie in Andalusië?

Geen tijd of zin om het allemaal zelf uit te zoeken?

Op zoek naar insider tips van lokale mensen voor jouw vakantie naar Spanje?

Dan is deze gratis reisgids iets voor jou!

Ontdek Granada, de Sierra Nevada en de Costa Tropical in de mooiste regio van Spanje. Hier vind je nog de rust, de vriendelijkheid en het authentieke Spanje. Geen massa’s toeristen. Zoek niet verder, maar lees alles voor een goede voorbereiding in onze gratis reisgids, download hem nu!

Je hebt je succesvol aangemeld. Je ontvangt een email met de download optie.

Open chat
Hallo,
heb je een vraag? Stuur een WhatsApp!
Met vriendelijke groet,
Eduard en Sandra