fbpx

Van de wandelingen in de Sierra Nevada kun je makkelijk meerdere top vijf’s maken. Wij beperken ons in deze blog top 5 wandelingen Sierra Nevada tot wandelingen die binnen 15 minuten vanuit onze B&B Casa del Patio bereikbaar zijn en allemaal erg verschillend zijn.

Er zijn overal in Europa vele mooie wandelroutes en prachtige wandelgebieden. kijk hier voor ook eens op oppad.nlDe meeste van ons zullen dan denken aan Zwitserland, Frankrijk of Oostenrijk, maar het is Spanje dat na Nederland de meeste wandelaars kent. Niet zo vreemd want Spanje heeft ontelbare mooie wandelgebieden. Voor Spanjaarden is het de Sierra Nevada en dan vooral de Alpujarras dat erg populair is.

Wij geven je met deze Top 5 wandelingen Sierra Nevada een overzicht van wandelingen die je prima kan doen als je eens een dagje wil wandelen tijdens je verblijf bij ons in Casa del Patio. Maar je kan de genoemde wandelingen ook heel goed combineren met ons wandelarrangement. Meer informatie hierover tref je aan op onze site: Wandelen in Spanje

1. Ruta del Azahar

Deze wandeling in de top 5 wandelingen in de Sierra Nevada is echt een familiewandeling. De route begint en eindigt in het pittoreske witte dorpje Melegís bij een restaurant. Veel Spanjaarden gaan dat ook even voor of na het eten deze wandeling lopen. De wandeling kenmerkt zich door vele terrassen met sinaasappel en citroenbomen en wat olijf- en amandelbomen. Tussen januari en mei kun je hier ook sinaasappels plukken, want alles wat vrij langs de weg hangt mag je pakken. Daarnaast viert men hier ieder jaar in april het feest van de sinaasappelen. Een soort braderie met vele standjes waar vooral olijven, worsten, kaas, olijfolie, zeepjes, sieraden en drank wordt verkocht. Het is er ieder jaar weer oergezellig en de paella, die er verkocht wordt is heerlijk.

Wanneer?
Je kan deze route echt het hele jaar lopen. Tussen november en mei kan er wel wat water liggen op het pad, door het smeltwater uit de Sierra Nevada.

Wandeling Azahar

Samenvatting van de Ruta del Azahar.

Aantal kilometers: 5 km
Aantal hoogtemeters: 75m 
Duur: 1,5 uur
Classificatie: licht
routebeschrijving: gemarkeerd
Geschikt voor kinderen: ja
Geschikt met een kinderwagen: ja

3. Route in Niquelas

Niquelas is het oudste dorp in de Lecrin vallei, het ligt schitterend aan de voet van een berg.  In het dorp vind je een olijfmolen uit de vijftiende eeuw, de kerk “San Juan Bautista” gebouwd in “mudéjar” stijl (eind vijftiende eeuw), is de moeite waard om te bezichtigen. Daarnaast vind je op het kerkplein een “Aljibe” (regenwater reservoir), dat in het verleden gebruikt werd als sociale ontmoetingsplaats. Alleen daarom mag deze wandeling niet ontbreken in de top 5 wandelingen in de Sierra Nevada.

De route voert je de bergen in en loopt het eerste uur eigenlijk alleen maar omhoog. Tijdens het klimmen kom je langs diverse ‘cortijo’s’, dit waren vroeger kleine boerderijtjes of plaatsen waar herders en boeren overnachtten. Nu zijn het vooral huisjes waar mensen uit Granada heerlijk tot rust kunnen komen. Als je weer richting Niquelas gaat, moet je over een oud geitenpaadje lopen. De uitzichten zijn hier fenomenaal, vooral als je heel vroeg of tegen zonsondergang gaat wandelen.

Wanneer?
De wandeling kun je het beste doen in het voorjaar en in de herfst. De vallei telt honderden fruitbomen, amandel- en olijfbomen. Ook vind je heel veel struiken met kruiden zoals tijm en rozemarijn.

Wandeling Niquelas

Samenvatting van de wandeling Route in Niquelas.

Aantal kilometers: ca. 9 km.
Aantal hoogtemeters: ca. 400 meter.
Duur: ca. 3 uur
Classificatie: Medium.
Geschikt voor kinderen: Ja.
Geschikt voor kinderwagen: nee

2. Wandeling Los Bollos

Als je Dúrcal inrijdt vanaf de snelweg, Zou je niet snel denken dat hier een van de leukste en mooiste wandelroutes te vinden is, die ook nog eens door een rivier loopt. Toch is hier degelijk zo’n verborgen pareltje. Je loopt eerst vanuit het centrale plein van Dúrcal naar de route los Bollos. Totdat je bij de rivier en het betonnen irrigatiekanaal aankomt. Hierin wordt het smeltwater van de Sierra Nevada richting Dúrcal en verder gevoerd over de akkers. Op een gegeven moment kun je vrij eenvoudig de rivier inlopen. Het is hier erg ondiep en je loopt meteen langs mooie watervallen. De wandeling wordt later afgewisseld met diepere en ondiepe stukken door het water en wat klauterwerk, totdat je uiteindelijk bij de grote waterval komt. Hier kun je heerlijk afkoelen en een paar mooie foto’s maken.

Wanneer?
De route kun je het beste eind mei tot begin augustus lopen. Deels vanwege het mooie weer, maar nog meer omdat dan het smeltwater  dan volop uit de Sierra Nevada naar beneden komt en je de meest spectaculaire wandeling hebt, met echt prachtige uitzichten.

Samenvatting van de wandeling in de Rio Durcal.

Aantal kilometers: ca. 6 km.
Aantal hoogtemeters: ca. 76 meter.
Duur: 2,5 uur (heen en terug).
Classificatie: eenvoudig.
Geschikt voor kinderen: ja.
Geschikt voor kinderwagen: nee

4. Ermita Cristo del Zapato

Vanaf het dakterras van Casa del Patio zie je al vrij snel de Ermita Crista del Zapato op de Cerro de Chincharillo liggen. Het is de voornaamste bezienswaardigheid van Pinos del Valle en voor katholieken een zeer belangrijk bedevaartsoord.  Eerst loop je door de smalle straatjes van Pinos del Valle en later als je het dorp verlaten hebt ga je het bos in met vele duizenden pijnbomen.

Het pad naar boven is zeer populair bij wandelaars in de hele Lecrin Vallei en goed begaanbaar. Omdat je de hele tijd in de schaduw loopt, is het er bovendien vrij koel. En als je eenmaal boven aan gekomen bent heb je een goede picknickplek, waar je kan genieten van het mooie weidse uitzicht.

Als je terugkomt van de wandeling kun je op het terras van Bar Venecia genieten van een drankje en/of wat te eten, maar je kan ook via de Sendero de Alauxa doorwandelen naar het Beznar reservoir en daar op het terras van ‘Sin Coberturas’ neerstrijken

Wanneer?
De wandeling kun je het hele jaar door doen.

caminito del rey

Samenvatting van de wandeling Ermita Cristo del Zapato 

Aantal kilometers: ca. 5 km.
Aantal hoogtemeters: ca. 390 meter.
Duur: ca. 2uur
De wandeling is makkelijk te combineren met andere wandelingen (o.a. de Sendero de Alauxa) waardoor je een langere route (9 – 13km) met meer hoogtemeters krijgt en de duur wordt natuurlijk dan ook langer (3,5 – 5 uur)

Classificatie: Medium.
Geschikt voor kinderen: Ja.
Geschikt voor kinderwagen: nee

5. Sendero Forestal Peñuela

Deze wandeling is in de Alpujarras en begint in Lanjarón. Je loopt langs beekjes, door de pijnboombossen en amandel- en olijfboomgaarden. Halverwege de wandeling heb je een mooi uitzichtpunt, waar je even kan picknicken en nog meer kan genieten van het mooie weidse uitzicht. Bij helder weer kan je zelfs de Middellandse Zee zien.

Het pad dankt zijn naam aan de oude route die boswachters gebruikten om bij de hoger in de Sierra Nevada gelegen boshuizen van Tello en Soportújar te komen. Deze bospercelen zijn halverwege de twintigste eeuw aangelegd als onderdeel van een ambitieus herbebossingsproject, dat erop gericht was deze ruige hellingen te stabiliseren en te beschermen tegen erosie en de stroming van het water.

Wanneer?
De wandeling kun je het beste doen in het voorjaar en in de herfst, maar bij regen kun je beter niet deze route lopen omdat er dan gladde stukken kunnen zijn waar je makkelijk op uitglijdt. In de zomer is vanwege de vele open stukken de temperatuur te hoog om deze route te lopen.

Wandeling Lanjaron

Samenvattingwandeling Sendero Forestal Peñuela

Aantal kilometers: ca. 9,8 km. (gemarkeerd)
Aantal hoogtemeters: ca.459 meter.
Duur: ca. 4 uur
Classificatie: Medium.
Geschikt voor kinderen: Ja.
Geschikt voor kinderwagen: nee

ebook Casa del Patio

Gratis reisgids Andalusië

Zoek je tips en belangrijke informatie voor een onvergetelijke vakantie in Andalusië?

Geen tijd of zin om het allemaal zelf uit te zoeken?

Op zoek naar insider tips van lokale mensen voor jouw vakantie naar Spanje?

Dan is deze gratis reisgids iets voor jou!

Ontdek Granada, de Sierra Nevada en de Costa Tropical in de mooiste regio van Spanje. Hier vind je nog de rust, de vriendelijkheid en het authentieke Spanje. Geen massa’s toeristen. Zoek niet verder, maar lees alles voor een goede voorbereiding in onze gratis reisgids, download hem nu!

Je hebt je succesvol aangemeld. Je ontvangt een email met de download optie.

Open chat
Hallo,
heb je een vraag? Stuur een WhatsApp!
Met vriendelijke groet,
Eduard en Sandra