fbpx

Alpujarras en Sierra Nevada

Vanaf ons dakterras zie je de bergen van de Sierra Nevada en op slechts een kwartier rijden beginnen de Alpujarras.

La Alpujarra

De Alpujarras waren de laatste uitwijkplaats van de Moren nadat het Koninkrijk Granada in de 15e eeuw viel. Deze dynastie was onder andere verantwoordelijk voor het bouwen van het Alhambra. Na het ten onder gaan van het Moorse Koninkrijk hebben de Moren nog lange tijd in la Alpujarra geleefd. Je vindt de sporen hiervan terug, zoals de acquias en de lavanderas.

Alle dorpen in la Alpujarra worden gekenmerkt door de typische Moorse architectuur. De spierwitte kleine van klei gemaakte huizen zijn tegen de berghellingen gebouwd en hebben platte met elkaar verbonden daken en versierd met vele bloembakken en houten details. Dit geeft een prachtig beeld. In de witte dorpjes vind je verder smalle straatjes van kasseien die de steile berg opkronkelen. Een typisch Andalusisch beeld.

De natuur van het gebied kenmerkt zich door uitgestrekte valleien en indrukwekkende bergen. Hiervandaan zijn de hoogste bergen van de Alpujarras en de Sierra Nevada goed te bewonderen. Het is een zeer vruchtbaar gebied waar je kan genieten van stilte en een stukje authentiek Spanje. De regio is dan ook zeer geschikt voor actieve vakanties of weekendjes weg. Spanjaarden komen logeren in Casa del Patio om de Alpujarras te gaan bewonderen Vooral wandelaars kunnen in dit gebied hun hart ophalen. Wij hebben vele wandelroutes voor je klaar liggen in dit gebied.

Ook wanneer je niet zo van actieve vakanties houdt kan je heerlijk vertoeven in la Alpujarra. Maak bijvoorbeeld een mooie autotocht door het gebied en geniet van de authentieke producten. Een aantal dorpen om niet te missen in de Alpujarres en de Sierra Nevada zijn:

Órgiva

Órgiva is de hoofstad van de Alpujarras en heeft ongeveer 6000 inwoners. Het stadje heeft een centrum met een ruim aanbod aan bars, restaurantjes en terrasjes. De bezienswaardigheden zijn de:
-Iglesia de Nuestra Señora de la Expectacion in renaissancestijl uit de 16 eeuw met twee torens.
– Wekelijkse markt op donderdag in het centrum van Órgiva
– Hippiemarkt in de zomermaanden op zaterdag
– Aan Plaza de Alpujarra staat ook de openbare bibliotheek “Hurtado de Mendoza”. Hier bevindt zich in de “Aula Cervantina Agustín Martín Zaragoza” een collectie bestaande uit meer dan 150 exemplaren van het boek Don Quichot van Cervantes, uitgegeven in 42 verschillende talen.

Het boek “Driving over Lemons” van Chris Stewart over het avontuurlijke en ruige leven van een expat in Las Alpujarras heeft velen ertoe doen besluiten zich in Órgiva te vestigen. Een groot deel van de “nieuwe” inwoners houdt zich bezig met alternatieve geneeswijzen, biologische landbouw of toerisme. Bovendien is Órgiva een toevluchtsoord voor hippies.

Pampaneira

Pampaneira is een authentiek dorpje waar je kan genieten van typische streekproducten, zoals de geweven kleden en kleedjes maar ook honing, snoepjes alles zelfgemaakt. Een speciale vermelding voor de chocolade van Abuela ili. Aan het begin van de hoofdweg in Pampaneira vind je de winkel waar de chocolade ook wordt gemaakt. Een bezoek zeker waard de vele verschillende smaken kun je ook proven voor ze te kopen! Naast de winkeltjes zijn er ook bars en restaurants vaak met een mooi uitzicht over deAlpujarras en de Sierra Nevada.

Net buiten het dorpje bevindt zich het Tibetaanse boeddhistenklooster Osel Ling dat werd geopend door de Dalai Lama. Hier heb je een prachtig uitzicht over de Sierra Nevada en op een heldere dag kan je soms Afrika zien liggen.

Capileira

Een dorpje op 1400 meter met nog geen 500 inwoners.  In de vele smalle straatjes kun je de overblijfselen van het Moorse verleden nog zien. Gelegen in de Poqueira ravijn, ligt dit bijzondere charmante dorpje. Capileira heeft het typische uiterlijk van de dorpjes in de regio van La Alpujarra, namelijk kubusvormige huisjes met meestal twee verdiepingen en een plat dak. Die zijn aangepast aan het ruige terrein en de plaatselijke klimaat. Omdat Capileira behoorlijk afgelegen ligt, betekende dit dat de Moorse overheersing hier relatief laat op gang kwam.

– Aan het begin van de 16e eeuw, waren het de Katholieke Koningen die opdracht gaven tot de bouw van de dorpskerk, de Iglesia de Nuestra Señora de la Cabeza, op de plek waar eerder een moskee stond. In de 18e eeuw werd deze kerk vervangen door huidige kerk in Mudejar-stijl.

– In het centrum vinden we tevens het Pedro Antonio de Alarcón Ethnological Museum, met collecties over de streek Alpujarras.

– Capileira is de laatste halte voor een klim naar de Mulhacén

 

Trevélez

Het dorpje Trevelez bevindt zich op 1473 meter aan de voet van de 3483m hoge Mulhacen. Volgens de inwoners van het gebied is Trevélez het hoogste dorp van Spanje en het dorp met de beste ham van het land. De speciale Jamón ibérico de Trevelez wordt gedroogd aan de zuivere en droge lucht van de streek, wat de ham haar speciale smaak geeft.

Vooral Spaanse toeristen komen dan ook van ver om een Jamon de Trevélez te kopen of een bezoek te brengen aan een hamfabriek. Als je op 5 augustus in de omgeving bent, moet je zeker eens een bezoek brengen aan het dorp. Dan is er het feest van de Virgen de las Nieves (maagd van de sneeuw). De bedevaart leidt de dapperen dan naar de top van de Mulhacen. Trevélez is dan ook een vertrekpunt voor mensen die de Mulhacen in de Sierra Nevada willen beklimmen.

Lanjarón

Lanjarón heeft ongeveer 3800 inwoners en is daarmee een groter dorp in de Alpujarras. Lanjarón ligt een kwartier rijden van Casa del Patio.
Toen de Spanjaarden, zo ongeveer vanaf 1980, aan weekendtoerisme in eigen land zijn gaan doen, is er meer welvaart in de Alpujarras gekomen. In het dorp Lanjaron was al veel eerder sprake van toerisme. Het is een ouderwets kuuroord waar in de zomer  mensen van ouderwetse kwalen werden genezen. Al het water, afkomstig uit de Sierra Nevada, heeft, volgens sommigen, een helende werking. Ouderen komen uit heel het land om één van de vele behandelingen te ondergaan die er worden aangeboden. Zelfs bij de Romeinen was het stadje al bevolkt, en ook zij hadden reeds de geneeskrachtige eigenschappen van het water ontdekt.  In de meeste supermarkten van Spanje vind je ook mineraalwater met de naam Lanjarón. Overal in het dorp vind je waterkranen, veelal betegeld met in het gebakken glazuur onverklaarbare teksten.

 

De voorzieningen voor bezoekers zijn talrijk, de stad heeft een selectie van supermarkten, winkels, geweldige bars en vele restaurants, van lokale tapasbars tot Franse bistro’s.
Ook de tourist infomation biedt nuttige informatie over de stad en de regio, die je in het Engels kunt vragen. Dichtbij de stad liggen de ruïnes van een oud Moors kasteel, dat een belangrijke uitkijkpost was tijdens de Moorse bezetting, en later werd gebruikt tijdens de Napoleon-invasie.
Het prachtige berglandschap en de frisse lucht bieden een perfecte bestemming voor diegenen die op zoek zijn naar een vakantie in de buitenlucht. Er zijn een aantal goede MTB- en wandelroutes.

Naast de tourist information, aan het begin van het dorp, tref je een leuk park met een kleine waterval en een restaurant aan. Tussen de tourist-information en het park is een parkeerterrein waar je gratis kunt parkeren.

Sierra Nevada

Het gebergte van de Sierra Nevada staat een beetje synoniem voor wandelen in Andalusië. Het is een serieus hooggebergte waar tot laat in het seizoen sneeuw kan liggen. Tevens vind je er de Mulhacén, de hoogste top van het Spaanse vasteland. Er zijn verrassende wandelingen te maken in de natuur van de Sierra Nevada. Tijdens een tocht in de bergen heb je veel kans op het zien van hertjes, wilde geiten, vale gieren of misschien zelfs slangen. Wandelen in de Sierra Nevada kan in iedere moeilijkheidsgraad, van korte wandelingen tot pittige meerdaagse tochten naar de hoogste toppen. Een tip voor wie een niet te zware, maar zeer mooie wandeling in de Sierra Nevada wil maken.

Vanaf het dorp Monachil, nabij Granada, kan je een wandeling maken in de kloof van Los Cahorros. Vanaf de parking voert een soms moeilijk pad door een nauwe kloof. Maar de beloning komt pas na de kloof, wanneer je het pad volgt dat naar een hoger gedeelte voert en uitzicht geeft op een fraai stuk natuur. Overige goede vertrekpunten om te wandelen in de Sierra Nevada zijn de plaatsen Niquelas Guadix, Dilar, Lanjaron en  Capileira. Al deze dorpen zijn tussen de 20 minuten tot een uur te bereiken vanuit Casa del Patio

Je kan op eigen houtje gaan wandelen, wij hebben dan diverse uitgestippelde wandelroutes, maar je kan ook kiezen voor een volledig verzorgde wandelvakantie. Bekijk daarvoor onze wandelsite voor meer informatie.

Hier is de hoogste bergrug van het Iberisch schiereiland. De Sierra Nevada is ongeveer 100 kilometer lang en 30 kilometer breed. Veertien toppen in de Sierra Nevada zijn hoger dan 3000 meter. Tot een eeuw geleden lag er nog een gletsjer, de Corral de Veleta, die meteen ook de zuidelijkste gletsjer van Europa was. Naast de hoogste top Mulhacén (3479 m), zijn de Alcazaba (3366 m) en de Veleta (3398 m) ook bergtoppen die meetellen. Op deze bergen kun je vanaf eind November tot begin mei skiën. Het ski dorp waar alle liften beginnen heet Pradollano.

Nationaal Park

De Sierra Nevada en de Alpujarras kennen beide een  rijke flora en fauna. Er komen ongeveer 200 plantensoorten voor in het hooggebergte, waarvan 40 soorten die alleen hier voorkomen , en allemaal de koude winters in de sneeuw overleven. Opvallend is hun witachtige behaardheid waarmee ze zich wapenen tegen UV-licht. Veel planten hebben ook stekels waarmee ze voorkomen dat ze gegeten worden door de diverse grazers. Tussen de 800 en 1200 meter vind je veel steeneiken, johannesbroodboompjes, rozemarijn, brem, kurkeiken en lavendel. Hoger dan 1200 meter kom je onder andere salie tegen.

Tegenwoordig is de Sierra Nevada een Nationaal Park, Parque Nacional Sierra Nevada. Dit nationale park is pas in 1999 opgericht en beslaat het hele hoge deel van de Sierra Nevada, zo’n 90.000 hectare.

ebook Casa del Patio

Gratis reisgids Andalusië

Zoek je tips en belangrijke informatie voor een onvergetelijke vakantie in Andalusië?

Geen tijd of zin om het allemaal zelf uit te zoeken?

Op zoek naar insider tips van lokale mensen voor jouw vakantie naar Spanje?

Dan is deze gratis reisgids iets voor jou!

Ontdek Granada, de Sierra Nevada en de Costa Tropical in de mooiste regio van Spanje. Hier vind je nog de rust, de vriendelijkheid en het authentieke Spanje. Geen massa’s toeristen. Zoek niet verder, maar lees alles voor een goede voorbereiding in onze gratis reisgids, download hem nu!

Je hebt je succesvol aangemeld. Je ontvangt een email met de download optie.

Open chat
Hallo,
heb je een vraag? Stuur een WhatsApp!
Met vriendelijke groet,
Eduard en Sandra