fbpx

Granada

Wereldberoemd door het Alhambra maar ook de stad zelf is een bezoek waard!

En op slechts een half uur rijden van Casa del Patio.

Een vakantie in Andalusië is voor veel mensen niet compleet zonder een bezoek aan het wereldberoemde Alhambra in Granada. Zowel de stad als het paleis zijn met de auto binnen een half uur te bereiken vanaf Casa del Patio. Maar universiteitsstad Granada heeft nog veel meer te bieden, met zijn imposante kathedraal, gezellige centrum, bazaarachtige winkeltjes en talloze terrassen.

Het Alhambra

Granada ligt op 738 meter boven zeeniveau, aan de voet van het Sierra Nevada-gebergte. Eeuwen geleden was het de hoofdstad van de Taifa van Granada en het Rijk van Granada. Granada behoort tot de top tien populairste stedentripbestemmingen van Spanje. Dat komt vooral door het middeleeuwse paleis (of eigenlijk een complex van meerdere paleizen) het Alhambra, dat onlosmakelijk met Granada is verbonden.

Als je Granada gaat bezoeken dan zal een bezoek aan het Alhambra dan ook ongetwijfeld op je programma staan. Houd er hierbij wel rekening mee dat je niet zomaar even in de rij van de kassa kunt gaan staan en vervolgens naar binnen kunt. Het Alhambra heeft een dagelijkse limiet van 6.600 bezoekers, waardoor het in het zomerseizoen (pakweg april/mei tot en met oktober) eigenlijk alle dagen uitverkocht is. Het ruim vooraf reserveren van je toegang tot het Alhambra is daarom een must.

De paleizen van het Alhambra behoorden oorspronkelijk toe aan de Islamitische sultans van de Nasrirden-dynastie, die van 1237 tot 1492 heersten over het Emiraat van Granada. Het ‘Palacio de Generalife’ dat werd gebouwd tussen de twaalfde en veertiende eeuw, is gevestigd binnen de oude stadsmuren van het Alhambra, op de heuvel La Sabika. Hier bevindt zich ook het voormalig verdedigingsfort Alcazaba. Het Generalife Paleis heeft meerdere binnenplaatsen en tuinen die door de islamitische koningen graag gebruikt werden als rustplaatsen. Mooie voorbeelden hiervan zijn de ‘Patio de la Acequia en Cypress Patio de la Sultana’. De architectuur laat zich het best omschrijven als Moors met Renaissance invloeden. Sinds 1984 staan deze culturele gebouwen op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

 

Maar er is naast de architectuur natuurlijk veel meer te doen in Granada.

Wist je dat Granada naast het Moorse paleizencomplex ook een prachtige oude binnenstad heeft, waar de zo kenmerkende Andalusische sfeer hangt? Hoewel de stad in totaal bijna een kwart miljoen inwoners telt, is de binnenstad vrij compact en intiem. Daarnaast staat Granada bekend om zijn prestigieuze universiteit en de vele barretjes en (tapas) restaurants. De tapas krijg je in Granada overigens ook gratis bij ieder drankje dat je bestelt.

Verder is in de stad op sommige plekken nog duidelijk de Moorse invloed uit de middeleeuwen te zien. Een mooi voorbeeld hiervan is El Albaicín, de oudste Arabische wijk in Granada. Je vindt El Albaicín tegenover het Alhambra. Met de smalle straatjes, vele pleintjes en de witgekalkte huizen voelt het soms net alsof je weer de Moorse periode bent binnengewandeld. Daarom heeft Granada heel veel mooie bezienswaardigheden waar je tijdens een door ons samengestelde stadswandeling van kan genieten.

Een aanrader voor jong en oud en een attractie op zich is het wetenschapsmuseum ‘Parque de las Ciencias’ in het centrum. Dit park is niet alleen zeer leerzaam en veelzijdig, maar het is eigenlijk vooral ook heel leuk. Er is zo ontzettend veel te zien, te beleven en te ervaren dat je makkelijk twee dagen in dit museum kunt doorbrengen. In Parque de las Ciencias vind je onder meer een permanente tentoonstelling over het menselijk lichaam en van bijna levensechte dinosaurussen. Ook is er een ontdekhoek, een uitzichttoren, een vogelshow en bijna ieder educatief thema is wel op de één of andere creatieve wijze interactief gemaakt.

Flamenco shows

Flamenco komt oorspronkelijk uit Sevilla in Andalusië maar in Granada zit ook een hele mooie flamenco show van Casa Del Arte Flamenco, zij voeren hun show uit op de Calle Cuesta Gomerez 11, 18009 Granada. Voor meer informatie over tickets en tijden. klik hier

Nog meer Granada? Ook deze monumenten zijn een bezoek meer dan waard:

 • Alhambra en de Generalife, een paleis en het huis van de Nasridsultans
 • Palacio de Carlos V, een koninklijk paleis, in het Alhambra
 • Albaicín, een oude Arabische wijk, met kronkelige straatjes en huizen uit de 14e eeuw
 • Cartuja kartuizerklooster, één van de belangrijkste barokbouwwerken van Spanje
 • Hospital Real
 • Iglesia de San Nicolás
 • Casa de Castril
 • Bañuelo: Arabische badhuizen
 • Palacio de Dar-al-Horra
 • De wijk Sacromonte met enkele grotwoningen.
 • Iglesia de Santa Ana
 • Basilica Nuestra Señora de las Angustias
 • Corral del Carbón, een 14e-eeuws voormalig Arabisch gastenverblijf
 • Madrassa, een oude Arabische school
 • La alcaiceria markt
 • Kathedraal van Granada, een van de grootste kathedralen ter wereld
 • Iglesia de Santos Justo y Pastor
 • Iglesia de San Juan de Dios
 • Hospital de San Juan de Dios
 • Monasterio de San Jerónimo, een klooster uit de renaissancetijd\
 • Puerta de Elvira

TIP!!

Granada heeft als oude Spaanse stad veel smalle straatjes en éénrichtingsverkeer.

Geen zin om hier met je huurauto te verdwalen? 

Parkeer dan je auto bij het Nevada shopping center. Achter dit moderne winkelcentrum stopt de Metro die je in 15 minuten naar het centrum van Granada brengt. Een retourkaartje kost € 3,-.

 

Ook een bezoek aan Granada brengen?

Reserveer nu je kamer !

ebook Casa del Patio

Gratis reisgids Andalusië

Zoek je tips en belangrijke informatie voor een onvergetelijke vakantie in Andalusië?

Geen tijd of zin om het allemaal zelf uit te zoeken?

Op zoek naar insider tips van lokale mensen voor jouw vakantie naar Spanje?

Dan is deze gratis reisgids iets voor jou!

Ontdek Granada, de Sierra Nevada en de Costa Tropical in de mooiste regio van Spanje. Hier vind je nog de rust, de vriendelijkheid en het authentieke Spanje. Geen massa’s toeristen. Zoek niet verder, maar lees alles voor een goede voorbereiding in onze gratis reisgids, download hem nu!

Je hebt je succesvol aangemeld. Je ontvangt een email met de download optie.

Open chat
Hallo,
heb je een vraag? Stuur een WhatsApp!
Met vriendelijke groet,
Eduard en Sandra