fbpx

Málaga

Misschien ben je via het vliegveld van Málaga naar Casa del Patio gekomen maar de stad is zeker een uitgebreid bezoek waard!

 

Málaga is de op één na grootste stad van West-Andalusië en is tevens de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Deze plaats staat bekend als een levendige havenstad, met een hippe pier, en de vernieuwde typische chiringuitos, strandrestaurants waar je lekker verse sardientjes kunt eten. Dankzij zijn ingesloten ligging tussen de ‘Heuvels van Axarquía’, beschikt Málaga bovendien ook over een uitstekend klimaat.

De geschiedenis van Málaga gaat terug tot de tiende eeuw voor Christus toen de Feniciërs op deze plaats een stad stichtten. In de eeuwen hierna is de stad achtereenvolgens in handen geweest van de Grieken, de Carthagers, de Romeinen en de Visigoten. In de achtste eeuw werd Málaga net als de rest van zuidelijke deel van Spanje ingenomen door de Moren. Nog steeds zijn er veel sporen van deze periode in de stad te vinden. Zo stammen een aantal van de verdedigingstorens en het fort Alcazaba de Málaga uit deze tijd.

Het zou tot het einde van de vijftiende eeuw duren voordat Málaga definitief door de Spanjaarden werd heroverd. Sindsdien is de stad uitgegroeid tot één van de belangrijkste en populairste steden in het zuiden van Spanje.

Top 10 voor een bezoek aan Málaga

1. Alcazaba Málaga
Het Alcazaba de Málaga is een voormalig Moors fort en paleis, dat op de helling van de Gibralfaroberg ligt. In het Alcazaba zit nu onder andere een archeologisch museum gevestigd, en zijn de restanten van het voormalige Moorse regeringspaleis te bezichtigen. Deze highlights mogen dan ook beslist niet ontbreken op je stedentrip en bovendien heb je hier ook nog een schitterend uitzicht over Málaga.

2. Kathedraal van Málaga
volksmond heet de kathedraal ook wel “La Manquita”, wat de ‘eenarmige dame’ betekent. Tijdens het bouwproces van maar liefst 200 jaar is slechts één toren volledig afgebouwd.

3. Picasso museum 
In het 16e-eeuwse ‘Palacio de Buenavista’ zit het Picasso museum. Hierin kan je ruim 200 werken bewonderen van de beroemde Spaanse schilder Pablo Picasso, die in deze stad geboren is. Het museum herbergt vooral werken uit zijn vroege en late schilderperiode. Het museum is te vinden in de historische binnenstad van Malaga in een voormalig paleis niet ver van het geboortehuis van Picasso.

4. Gibralfaro (kasteel van Málaga)
Het ‘Castillo de Gibralfaro’ is het kasteel gelegen op de 130 meter hoge Gibralfaroberg. Het 14e eeuwse kasteel met zijn opvallende verdedidigingsmuren ligt boven de paleizen en fort van het Alcazaba en biedt een schitterend panorama over de de stad.

5. Teatro Romano (Romeins theater)
Dit Romeins theater ligt in het historische centrum van Málaga en dit Teatro Romano komt uit de laatste eeuw voor Christus en is gratis te bezoeken. Zomers vinden er zelfs geregeld voorstellingen plaats in het theater.

6.Bisschopspaleis Málaga (Palacio Episcopal)
Naast de hoge kathedraal van Málaga staat aan het hetzelfde plein ook het bisschoppelijk paleis. De kleurrijke voorgevel is één van de iconen van Málaga. De gevel kom je veel tegen op foto’s van de stad.

Veel toeristen maken dezelfde een foto vanaf het plein, maar vergeten naar binnen te gaan. Jammer, want het interieur, de expositities en de tuin van het paleis zijn best de moeite waard.

7. Botanische tuinen
De Jardín de la Concepción zijn de botanische tuinen, 5 kilometer gelegen buiten het stadscentrum. De 23 hectare van de botanische tuinen is een groene oase van rust en kunt hier genieten van een mooi uitzicht over het centrum van de stad Malaga.

8. Playa de la Malagueta
De Playa de la Malagueta is het 1200 meter lange strand van Málaga gelegen aan de Costa del Sol met bijbehorende boulevard met ‘chrininguitos’, strandtentjes waar je heerlijk verse vis (o.a gegrilde sardientjes) kunt eten. Een schoon en breed strand, dat ondanks zijn populariteit voldoende ruimte heeft.

9. Fietsen in Málaga
Een verrassend leuke manier om de stad te verkennen is op de fiets. Het autovrije centrum en de ligging aan de kust zorgen voor ideale fietsomstandigheden. Huur zelf een fiets of ga mee op een van de leuke fietstours.

10. Mercado de Atarazanas – versmarkt Malaga
De Mercado de Atarazanas is de grootste overdekte versmarkt in het historisch centrum van Málaga. Voor de lokale bevolking is het een belangrijke markt voor de koop en verkoop van verse producten, voor toeristen een bijzondere en levendige bezienswaardigheid in Málaga om volop te genieten van de verse geuren en kleuren op deze markt.
De Atarazanas-markt is verdeeld in drie markthallen; een uitgebreide vishal, een markthal voor groente en fruit en een markthal voor producten zoals vlees, noten en kaas. Naast de marktkramen met hun verse producten zijn er tal van tapasbarretjes waar u staand een lekker vers hapje en drankje kunt nuttigen.

Musea

Dit museum is het eerste dependance van het Centre de Pompidou in Parijs. In het Centre Pompidou van Malaga worden kunstwerken getoond uit de depots van zijn tegenhanger uit de Franse hoofdstad. Daarnaast beschikt het museum over een “eigen collectie” van ongeveer 90 kunstwerken van kunstenaars als Francis Bacon, Max Ernst René Magritte en andere grote namen. Het museum is het gehele jaar door geopend en heeft op dinsdag zijn vaste sluitingsdag.

Het Carmen Thyssen Museum

Sinds 2011 is het Carmen Thyssen Museum in Málaga gevestigd. Een jong museum, dat een prachtige collectie aan oude werken laat zien. Je vindt het Carmen Thyssen vlak achter het centrale Plaza de la Constitución, in het Palacio de Villalón, een oud Moors paleis. Op de bovenverdieping is het dak van de centrale hal in glas uitgevoerd. Dit zorgt naast lichtinval ook voor een mooi uitzicht op de toren van Sagrado Corazon.
Je zou het misschien niet verwachten, maar er zit een klein Nederlands tintje aan dit museum. is vernoemd naar Carmen Cervera (Miss Spanje in 1961), die geboren is in het Scheveningen. De familie Thyssen heeft een grote verzameling aan kunst verworven. Een deel van deze collectie is in dit museum terug te zien.

De collectie bestaat uit Andalusische kunst waarin heel duidelijk de landschappen en Spaanse sfeer uit vroegere tijden in Andalusië herleven. Onder meer plaatsen als Sevilla, Cordoba en Málaga zijn goed herkenbaar in de schilderijen. Typische Spaanse tafereeltjes met feria’s en stierengevechten geven een blik op het leven in Andalusië. Hierdoor zijn de schilderijen zeker niet alleen voor kunstliefhebbers bedoeld. Ook als je bijvoorbeeld  interesse hebt in de Andalusische cultuur en de mooie landschappen van deze streek, is een bezoek aan het Carmen Thyssen Museum Málaga namelijk echt de moeite waard.

 

Op de 3e verdieping is steeds een wisselende collectie te zien die ook los van de vaste expositie te bezoeken is.
De schilderijen zijn zeker niet alleen voor kunstliefhebbers. Wanneer je interesse hebt in de Andalusische cultuur en de mooie landschappen van deze streek, dan is een bezoek aan het Carmen Thyssen Museum Málaga echt de moeite waard.

Ook een bezoek aan Málaga combineren met een verblijf in Casa del Patio?

Reserveer nu je kamer!

ebook Casa del Patio

Gratis reisgids Andalusië

Zoek je tips en belangrijke informatie voor een onvergetelijke vakantie in Andalusië?

Geen tijd of zin om het allemaal zelf uit te zoeken?

Op zoek naar insider tips van lokale mensen voor jouw vakantie naar Spanje?

Dan is deze gratis reisgids iets voor jou!

Ontdek Granada, de Sierra Nevada en de Costa Tropical in de mooiste regio van Spanje. Hier vind je nog de rust, de vriendelijkheid en het authentieke Spanje. Geen massa’s toeristen. Zoek niet verder, maar lees alles voor een goede voorbereiding in onze gratis reisgids, download hem nu!

Je hebt je succesvol aangemeld. Je ontvangt een email met de download optie.

Open chat
Hallo,
heb je een vraag? Stuur een WhatsApp!
Met vriendelijke groet,
Eduard en Sandra