Mooie dorpjes en steden in de omgeving

Van witte dorpjes tot historische steden

Pinos del Valle

Pinos del Valle of El Pinar zoals het in de regio wordt genoemd is een Spaans dorp dat nog nauwelijks is veranderd door het toerisme.
In het dorp, gelegen op 700 meter boven zeeniveau, wonen ongeveer 1200 mensen. Het dorp is verdeeld in een lager en een hoger gelegen deel, barrio bajo en barrio alto. Casa del Patio is gelegen in het oudste deel van het dorp, barrio bajo. Elke gedeelte van het dorp heeft haar eigen kerk en verschillende winkels en horecagelegenheden.
Hoog boven het dorp ligt de Ermita de Santo Cristo del Zapato. De wandeling er naar toe van zo’n 40 minuten levert je onvergetelijke uitzichten op over de vallei!

Faciliteiten in Pinos del Valle

Bank: Gelegen op de hoofdweg als je het bovenste deel van het dorp binnen gaat. Openingstijden variëren. De bank heeft een geldautomaat.
Bakkerij: De Juan de Dios bakkerij is elke dag behalve zondag geopend en heeft een selectie van verse broodjes, croissants, napolitanas, enz. Om te genieten van lokale specialiteiten tijdens Fiestas en Kerstmis. Zeker een bezoek waard.
Bars: De dichtstbijzijnde bar is “Venezia De bar biedt gratis tapas bij elk gekocht alcoholisch drankje. Voor ongeveer € 10,50 is een menu del Dia ook beschikbaar van maandag tot en met vrijdag van 13.00-15.00 uur en bestaat uit een keuze aan voorgerecht, hoofdgerecht en dessert en er is een drankje inbegrepen. ‘S Avonds is er een keuze uit ‘Racions’ beschikbaar. Er is geen menu!
De “Hostal” is een andere lokale bar, op korte loopafstand vlakbij het gebouw van de Guadia Civil, de kinderspeeltuin en de Coviran winkel. De bar serveert tapas met drankjes en lichte snacks.
Winkels: “Carniceria David” ligt naast de kerk in het bovenste gedeelte van het dorp. Mensen komen uit de hele vallei voor het verse vlees dat hier verkocht wordt. Deze winkel is ook geopend op zondagochtend. Ze zijn de enige in de vallei, wat betekent dat het erg druk kan worden!
Coviran – dit ligt tegenover de plaatselijke speeltuin en dichtbij de “Hostal”. Een kleine supermarkt, maar met alle basisproducten, samen met vers vlees, kaas en fruit en groenten.
Estanco – dit bevindt zich in de lagere barrio van het dorp net voorbij de bushalte aan de rechterkant. Dit is een tabakswinkel, ze verkopen sigaretten maar bijvoorbeeld ook postzegels.
Apotheek: er zijn twee apotheken in het dorp – een in het bovenste gedeelte op de weg naar Venecia, en de andere bevindt zich in het onderste deel van het dorp dichtbij Casa del Patio.
Sportruimte & Openlucht Gym: Dit bevindt zich boven in het dorp naast de Lavadera.
De bushalte: Calle Carretera 67

Festiviteiten

In mei eerbiedigt het Dia de la Cruz fiësta een van de lokale heiligen – Santo Cristo del Zapato. Het feest vindt ieder jaar plaats van 1 tot 3 mei. Voor drie dagen komt dit rustige dorp tot leven met muziek, dansen, traditionele processies en een prachtig vuurwerk.
Het volgende grote dorpsfeest ter ere van San Roque vindt plaats op 15, 16 en 17 augustus. Deze traditie dateert al van 200 jaar geleden en is een eerbetoon aan de lokale heiligen en de Virgin del Rosario. Families en vrienden komen in het dorp samen om van de festiviteiten en de processies te genieten en weer komt dit rustige dorp tot leven met muziek, dansen, en vuurwerk.

dorpjes in de Lecrin Vallei

De Lecrin Vallei ligt in het Nationaal park van van de Sierra Nevada. Het is een plek waar je de natuur en de diversiteit van het gebied ten zuiden van Granada kunt ontdekken. Wanneer je hier tijd doorbrengt, word je geïnspireerd door de schoonheid van het landschap en het gemakkelijke tempo van het leven.
Landbouw is hier de belangrijkste manier van leven, in de vallei vind je vooral sinaasappel-, citroen-, amandel- en olijfbomen. Water stroomt voortdurend uit de bergen van de Sierra Nevada. Als gevolg van het smeltwater in het voorjaar en de vroege zomer is er een overvloed aan water voor de irrigatie van de velden . Door de eeuwenoude irrigatiesystemen die door de Mooren werden gecreëerd zorgt dit voor een groen gebied dat heel anders is dan andere gebieden met meer grootschalige landbouw in deze regio.
Er zijn 17 dorpen in de Lecrin Valley (vertaald uit het Moors als de Vallei van Geluk) en de meeste zijn typische, witte, Andalusische pueblos met smalle straatjes en slaperige pleinen. Bij allemaal staat hun kerk centraal en ze hebben allemaal hun eigen, levendige feesten met parades en spectaculair vuurwerk.

Nigüelas
Dit dorp ligt tegen de bergen van de Sierra Nevada aangeplakt. Er zijn tapas bars, supermarkten, een apotheek en een bijzonder goede bakker. Deze zijn te vinden op het kerkplein. Het is een bijzonder goed dorp om wandelingen vanuit te beginnen.
In het dorp vindt men een oude olijfmolen uit de XV eeuw. De kerk “San Juan Bautista” gebouwd in “mudéjar” stijl (eind XV eeuw), is de moeite waard om te bezichtigen. Het gemeentehuis is een oud herenhuis uit de XVI eeuw en heeft een mooie tuin genaamd “Jardín Romantico” waar u kunt genieten van de rust van de fonteinen. Daarnaast vindt men op het kerkplein een “Aljibe” (regenwater reservoir), dat in het verleden gebruikt werd als sociale ontmoetingsplaats.

Durcal
Dit is het grootste dorp in de vallei. Alles is hier aanwezig, supermarkten, banken, een apotheek, winkels, bakkers, slagers etc. La Burhardilla gelegen op het plein rechts van de kerk serveert goed eten en heerlijke tapas. En La Bunny is een Pizzeria met een leuke binnenplaats. Vanaf Durcal gaan er geregeld bussen naar Granada. Bio Durcal is een goed restaurant dat net buiten Durcal ligt. Het is een omgebouwde molen waar men heerlijk buiten kan zitten in de schaduw van de bomen.

Albuñuelas
Dit is een oud dorp daterend uit de X en XI eeuw. Het dorp is gelegen boven de Rio Santo en heeft fantastische uitzichten op de Sierra Nevada, de Albuñuelas en de Sierra de las Guajarras.
Het dorp is opgesplitst in een boven- en beneden gedeelte. De winkels en bars zijn gelegen in het bovengedeelte van het dorp, maar zijn allen op loopafstand. Er zijn twee kleine supermarkten en twee bakkers. Aan te bevelen is de weg te rijden die boven het dorp loopt en uitkomt op de weg richting Almunecar, de kust. Op deze route heeft men fantastische uitzichten.

Melegis
Is een leuk dorp om rond te wandelen. Het heeft een aantal mooie oude gebouwen en een prachtige kerk. Onder aan het dorp vindt men citrusgaarden waar men doorheen kan wandelen.
Het is mogelijk naar de ruïne van een Moors kasteel te lopen bij de entree van de Rio Durcal. Er zijn twee kleine supermarkten, twee bakkers (aan de hoofdweg gelegen). Er zijn twee bars/restaurants beiden aan de hoofdweg gelegen; Los Naranjos ligt iets verder naar beneden en heeft een heerlijk terras. Nuevo Valle heeft een groot terras en ligt bij de entree van het dorp aan de linkerkant. Beiden restaurants serveren goed lokaal eten en heerlijke tapas.

Restabal
Er zijn verscheidene bars, winkels en een restaurant in het dorp. Deze vindt men net beneden het plein, langs de bank en het gemeentehuis.
Er zijn prima wandelingen in de richting van het meer van Beznar te maken. Restabal heeft een ruïne van een Moors kasteel die je vindt als je het dorp uitloopt in de richting van de heuvels erboven. Er is een prima restaurant “Despensa del Valle” en een tapas bar “Jovi” genaamd.

Granada

Granada behoort tot de top tien populairste stedentripbestemmingen van Spanje. Dat komt vooral door de aanwezigheid van het middeleeuwse fort het Alhambra, maar natuurlijk ook door de oude binnenstad waar de zo kenmerkende Andalusische sfeer hangt. Hoewel stad in totaal bijna een half miljoen inwoners telt is de binnenstad vrij compact en intiem.

Als je Granada gaat bezoeken dan zal een bezoek aan het Alhambra ongetwijfeld op je programma staan. Houd er rekening mee dat je niet zomaar even in de rij van de kassa kunt gaan staan en vervolgens naar binnen kunt lopen. Het Alhambra heeft een dagelijkse limiet van 6600 bezoekers, waardoor het in het zomerseizoen (pakweg april/mei tot en met oktober) eigenlijk alle dagen uitverkocht is. Het ruim vooraf reserveren van je toegang tot het Alhambra is daarom een must. Voor sommige data moet je weken of zelfs maanden vooraf je toegangsticket reserveren.

De paleizen van het Alhambra behoorden eens toe aan de Islamitische sultan van Granada Muhammed III en andere Moorse heersers. Het ‘Palacio de Generalife’ wat werd gebouwd tussen de twaalfde en veertiende eeuw, is gevestigd binnen de oude stadsmuren van Alhambra op de heuvel La Sabika. Hier bevindt zich ook het voormalig verdedigingsfort Alcazaba. Het Generalife paleis heeft meerdere binnenplaatsen en tuinen die door de islamitische koningen graag gebruikt werden als rustplaatsen. Mooie voorbeelden hiervan zijn de ‘Patio de la Acequia en Cypress Patio de la Sultana’. De architectuur laat zich het best omschrijven als Moors met Renaissance invloeden. Sinds 1984 behoren deze culturele gebouwen tot Unesco Werelderfgoederen.

El Albaicín is de oudste Arabische wijk in Granada. Je vindt El Albaicín tegenover het Alhambra. Aan de smalle straatjes, pleintjes en de witgekalkte muren is te zien dat deze wijk afkomstig is uit de Moorse periode. Er zijn niet heel veel Arabische invloeden terug te vinden in de stad. Nadat Granada werd veroverd door het katholieke koningspaar, werden de moskeeën met de grond gelijk gemaakt. In plaats daarvan werden er kerken gebouwd.

Voor veel meer informatie en leuke tips kijk op Grandioos Granada

Málaga

Misschien ben je via het vliegveld van Malaga naar Casa del Patio gekomen maar de stad is zeker een uitgebreid bezoek waard! De stad Málaga is een levendige havenstad, met een hippe pier, en de vernieuwde typische chiringuitos, strandrestaurants waar je lekker verse sardientjes kunt eten.
De stad ligt ingesloten tussen de ‘Heuvels van Axarquía’ . Door deze beschermde ligging staat de Malaga bekend om zijn uitstekende klimaat.
De geschiedenis van Malaga gaat terug tot de tiende eeuw voor Christus toen de Feniciërs op deze plaats een stad stichtten. Later waren het waarschijnlijk de Grieken die zich hier vestigden. In de eeuwen hierna is de stad in handen geweest van de Carthagers, de Romeinen, de Germanen en de Visigoten. In de achtste eeuw werd Malaga net als de rest van zuidelijke deel van Spanje ingenomen door de Moren. Nog steeds zijn er veel sporen van deze periode in de stad te vinden.
Zo stammen een aantal van de verdedigingstorens en het fort Alcazaba de Málaga uit deze tijd. Het zou tot het einde van de vijftiende eeuw duren voordat de stad definitief door de Spanjaarden werd heroverd. Sindsdien is de stad uitgegroeid tot één van de belangrijkste en populairste steden in het zuiden van Spanje.
Alcazaba de Malaga is het oude Moorse Fort dat op een hoger gelegen deel van de stad is gebouwd. Het behoort tot de mooiste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden van de stad. Vanaf de oude verdedigingsmuren van het fort heb je een prachtig uitzicht op de stad Malaga, de Middellandse Zee en op het Romeinse theater van Malaga.

Naast historische bezienswaardigheden heeft Malaga ook mooie musea.
Een museum over Picasso mag in zijn geboortestad natuurlijk niet ontbreken. In het museum zijn niet de allergrootste en bekendste werken van de Pablo Picasso te vinden maar je krijgt er een goede indruk van de verschillende stromingen en periodes die de kunstenaar tijdens zijn leven heeft doorgemaakt. Het museum is te vinden in de historische binnenstad van Malaga in een voormalig paleis niet ver van het geboortehuis van Picasso.

Het Centre Pompidou van Malaga is het eerste dependance van het Centre de Pompidou in Parijs. In het Centre Pompidou van Malaga worden kunstwerken getoond uit de depots van het museum in Parijs. Daarnaast beschikt het museum over een “eigen collectie” van ongeveer 90 kunstwerken van kunstenaars als Francis Bacon, Max Ernst René Magritte en andere grote namen. Het museum is het gehele jaar door geopend en heeft op dinsdag zijn vaste sluitingsdag.

Andere musea zijn het Carmen Thyssen museo, Museo de Arte Flamenco en Museo del Vino.