fbpx

Vrijwel iedereen kent tapas, de eenvoudige hartige hapjes die in cafés, bars en restaurants in Andalusië geserveerd worden. In de provincie Granada worden ze vaak gratis bij een glas bier, wijn of frisdrank gegeven. De stad Granada kent ook veel toeristische tapas restaurants, sommige zijn erg goed, maar veel restaurants in de ´tapas´ straat hebben helaas kant en klaar happen. Tapas, is afgeleid van het woord tapas wat afdekken of bedekken betekent. Vroeger was het de gewoonte om een glas bier of wijn af te dekken met een schoteltje om te voorkomen dat insecten in je glas konden komen. Op dat schoteltje werd dan een eenvoudig hapje gelegd dat samen met het glas bier of wijn genuttigd kon worden. Lees hier de top 10 tapas én het recept! Zodat je de tapas zelf kan maken, want die zijn vaak toch echt het lekkerst en je kan er een eigen twist aangeven.

gefrituurde ansjovis

Gefrituurde ansjovis-Boquerones fritos

De verse, niet gepelde ansjovis wordt in Spanje graag gefrituurd gegeten. De visjes worden in hun geheel, met kop en graat opgediend. De boguerones smaken
heerlijk met een schijfje citroen en een goed glas wijn.

Recept en bereiding

Ingrediënten 4 personen
200 gr verse ansjovissen
40 ml melk
40 gr bloem
Peper en zout
Citroen partjes

Bereiding:
Verwijder de ingewanden, was en droog de visjes. Doop ze in de melk en haal ze daarna door de bloem. Frituur ze snel krokant, breng op smaak met peper en zout. Serveer met citroenpartjes.

 

tostado con tomate

Tostado con tomate

Niet alleen als tapa gegeten maar ook als ontbijt! Het is een van de beste ontbijtjes ter wereld: een frisse coulis van tomaten op vers geroosterd brood, besprenkeld met wat zout en olijfolie.
Recept en bereiding

Ingrediënten voor 2-4 personen
1 grote tomaten (pomedori)
1 a 2 theelepels olijfolie
1 mespunt zout
1 kleine knoflookteen

Bereiding:
Haal de tomaat langs een schaaf (foto van schaaf) met een schaaltje eronder. Doe hierna de olijfolie en het zout in het schaaltje en roer het door. Rooster brood (stokbrood) en smeer een uitgeperst (klein) knoflookteentje uit over je broodje. Echt een héél dun laagje. Doe wat van de geraspte tomaat erop en smullen maar. Je kan er ook nog wat peper op doen.

patatas bravas

Albóndigas

Gehaktballetjes in pittige tomatensaus staan overal in Spanje op de kaart en kunnen ook prima tijdens de hoofdmaaltijd worden gegeten. Heerlijk in combinatie met patatas bravas!

Recept en bereiding

Ingrediënten voor 4-6 personen
500 gram rundergehakt
1 ei
Zwarte peper
1 theelepel sambal oelek
1 theelepel mosterd
125 gr paneermeel
Verse peterselie
3 teentjes knoflook
1 grote ui
Olijfolie
2 blikken tomatenblokjes
1 theelepel paprikapoeder
Snufje zout

Bereiding:
Hak de knoflook, ui en peterselie fijn. Meng de mosterd, sambal, ei, peper, zout, paprikapoeder en een gedeelte van het paneermeel. Roer totdat alle ingrediënten zijn gemixt. Meng hier het gehakt door. Dan maak je ongeveer 25 -30  gehaktballetjes.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Je rolt de gehaktballetjes door de paneermeel met een flinke scheut olijfolie bak je ze alleen even aan.
et de ovenschaal in en giet het tomatenblokjesmengsel in de schaal. Verdeel de gehaktballetjes in de saus. Verwarm en gaar de balletjes nu ongeveer 15 minuten in de oven en garneer met nog wat verse peterselie.

tapa tortilla

Tortilla met geroosterde paprika

De Spaanse versie van de omelet met aardappel en verder allerlei ingrediënten. Dit recept met paprika’s.

Recept en bereiding

Ingrediënten voor 16 puntjes
10 eieren
1 el verse gehakte oregano
Peper
60 ml olijfolie
200 gr aardappelen geschild en in blokjes
1 ui in Blokjes
1 teentje knoflook
150 gram Spinazie
60 gram ontpitte olijven (halveren)
60 gr feta
60 gr zongedroogde tomaten
3 grote rode paprika’s

Bereiding:
Klop de eieren met de oregano en wat zwarte peper. Verhit de olie in de pan met een doorsnee van 22 cm en bak daarin de aardappels, ui en knoflook een paar minuten (tot ze zacht zijn) Voeg de spinazie toe en bak die even mee tot hij begint te slinken. Haal de pan van het vuur, voeg de olijven, feta en zongedroogde tomaten toe. Zet de pan weer op heel laag vuur schenk het eiermengsel erbij en laat het is 10-15 minuten op heel laag vuur garen. Til af en toe met een spatel de fritata voorzichtig op, zodat het eiermengsel er langs kan vloeien.
Zet de tortilla, als hij ook in het midden bijna gaar is vijf minuten onder de gril van de oven om ook de bovenkant goudbruin te kleuren.
Voor de paprikasaus:
Halveer de paprika’s en verwijder de zaadlijsten. Rooster de paprika’s boven een gasvlam of onder de gril tot ze zwart zijn. Laat ze afkoelen ontvel ze. Pureer ze in de blender of met een staafmixer tot een gladde saus. Verdeel de tortilla in punten en schenk de paprika saus erop.

chorizo in sherry

Chorizo in sherry

Een combinatie van twee klassieke Spaanse producten. De pittige chorizo worst en de sherry. Net als champagne uit de champagne streek komt, komt sherry uit een specifieke streek, Jerez, in Andalusië en mag het alleen sherry heten als het daar gemaakt wordt.

Recept en bereiding

Ingrediënten voor 6-8 personen:
Chorizoworsten (250 gram)
2,5 dl droge wijn of Sherry, fino sec.
Bereiding:
Doorprik de chorizoworsten met een vork en leg ze in een kleine pan. Voeg de helft van de wijn toe, breng het aan de kook. Laat dit 12 uur rusten op kamertemperatuur. Snijd de dag erna de worsten in schijfjes en leg ze in een kleine koekenpan. Voeg de rest van de wijn toe en laat op hoog voor verdampen.

U kunt wat droge sherry toevoegen aan de wijn van de marinade of uitsluitend sherry gebruiken. De chorizoworsten kunnen ook in hun geheel in een kleine gietijzeren koekenpan worden gelegd, waarna ze op matig vuur met cognac worden geflambeerd. Laat de worsten mooi goudbruin bakken. Snijd ze in schijven en dien ze op.

patatas bravas

Patatas bravas

Patatas bravas, letterlijk vertaald ‘wilde’ of ‘ongetemde’ aardappelen, hebben hun naam te danken aan de pittige saus. Iedere bar heeft zijn eigen recept!
Recept en bereiding

Ingrediënten (voor 4 personen):
Voor de aardappelen:
– 6 middelgrote aardappelen
– zout naar smaak

Voor de salsa brava:
– olijfolie om in te bakken
– 2 tot 4 eetlepels wijn
– 1 of 2 knoflooktenen, fijngehakt
– 3 theelepels cayennepeper (poeder)
– 1 theelepel paprikapoeder
– zout naar smaak
– 1 ui, fijngesnipperd
– 400g tomaat
– 2 theelepels suiker

Bereiding:
Aardappels:
Was de aardappels en snij ze in blokjes van 2cm. Als je wilt kun je de aardappels ook schillen.
Breng een grote pan water met zout aan de kook. Doe de aardappels in de pan en kook ze een paar minuten zodat deze sappig blijven. Haal de aardappels uit het water en spoel ze af en dep ze droog.

Als de aardappels droog zijn kun je ze gaan frituren. Frituur de aardappels tot ze goudbruin zijn. (In Spanje doen ze dit in olijfolie)
Laat de gefrituurde aardappels uitlekken op keukenpapier. Strooi over de aardappels zout om het nog verder op smaak te brengen.
Salsa brava:
Begin met het snijden van de ui, knoflook en tomaat. Daarna ga je de olijfolie verhitten in een pan.
Doe de gesneden ui en knoflook in de pan en laat deze fruiten. Voeg daarna de cayennepeper en de paprikapoeder toe, laat dit even mee fruiten.

Voeg daarna de gesneden tomaat toe en laat deze zachtjes koken, blijf het mengsel goed doorroeren.
Voeg als laatste de wijn, suiker en zout toe en roer het mengsel goed door.
Neem de pan van het vuur en mix de salsa met de staafmixer tot een glad mengsel.

Calamares

Calamares

Deze tapa van gepaneerde, gefrituurde inktvisringen wordt gemaakt van pijlinktvis. Het is een populair gerecht in de landen rondom de Middelandse zee.
Recept en bereiding

Ingrediënten voor 4 personen
500 gram schoongemaakte pijlinktvis, in ringen van 1 cm
40 gram bloem
zonnebloemolie om in te frituren (kan dus ook in een dikwandige ‘soeppan’)
Partjes citroen
zout

Bereiding:
Bestrooi de ringen inktvis met zout, haal ze door de bloem en schud de overtollige bloem eraf, verhit de olie in de pan tot 180-190 graden(testen stukje brood moet gelijk gaan drijven en in 30 seconden bruin is.) Frituur de ringen in gedeelten goudbruin, haal ze met een schuimspaan uit de pan. Laat ze uitlekken en houd ze warm terwijl je de rest bakt. Dien de inktvisringen op met partjes citroen erbij.

gazpacho

Gazpacho

Deze koude tomatensoep uit Andalusië is heerlijk in de hete zomer bij de lunch. Maar wordt het hele jaar gegeten als voorafje of als tapa.
Recept en bereiding

Ingrediënten voor 4 personen
1 komkommer
8 pera tomaten
1 groene paprika (zaadjes verwijderen)
1 middelgrote ui
1 tl knoflook, uit de pers
1 el citroensap
Zout
Zwarte peper

Bereiding:
Pureer alle ingrediënten in een keukenmachine (of staafmixer). Breng de soep goed op smaak met peper en zout en laat hem goed koelen in de koelkast.

croquetas caseras

Croquetas caseras

Niet alleen in Nederland zijn we dol op kroketten. De Spaanse keuken kent ze ook in vele variaties. Bij de restaurants vind je vaak de huisgemaakte versies (caseras).
Recept en bereiding

Ingrediënten voor 4-6 personen
40 gr boter
4 eetlepels bloem
75 ml melk
2 eieren
175 gr paneermeel
2 eetlepels zonnebloemolie
zout

Voor de vulling:
350gr gepelde gare garnalen (zonder darm)
of 250 gr witvis (gare kabeljauw)
of 250 gr champignons fijngehakt
of 200 gr seranoham n stukjes
of 1 gare kipfilet in stukjes
of 200 gr gebraden stukjes kip.

Bereiding:
Verhit de zonnebloemolie in een pan, voeg de boter erbij, laat hem smelten en voeg al roerend de bloem en een beetje melk erbij tot het een saus wordt. Voeg wat zout erbij, roer je gekozen vulling erdoor. Spreid het mengsel op een groot bord of koekenpan en laat het minstens 2 uur afkoelen. Maar er dan kroketten van maximaal 8 cm van. Klop de eieren in een diep bord los. Verdeel de paneermeel over een ander bord. Rol nu de kroketten eerst door de paneermeel, dan door de ei en dan weer door de paneermeel zodat ze gelijkmatig bedekt zijn. (als je ze niet gelijk bakt, leg er dan een vochtige theedoek op tegen het uitdrogen.).Verhit de olie in de pan tot 180-190 graden(testen stukje brood moet gelijk gaan drijven en in 30 seconden bruin zijn.) Doe ongeveer 6 kroketten tegelijk in de pan en frituur ze goudbruin. Je kan ze warm houden in een warme oven.

Sardines

Sardines

Een populaire vis. Gebakken, gefrituurd of aan een spies boven het houtvuur. Ieder heeft zijn favoriet!
Recept en bereiding

Ingrediënten voor 4-6 personen:
12 sardines ( ongeveer 10 cm lang)
50 gram bloem vermengd met peper en zout.

De marinade:
2 tl gehakte peterselie
4 el citroensap
½ tl knoflook uit de pers
4 el olijfolie

Bereiding:
De sardines met kop in de lengte doorsnijden(niet door de graad heen). De vissen openleggen de marinade verdelen in de vis. Bestrooi ze goed met bloem, maar schud overtollig bloem eraf. Verhit ze in de olie en bak ze bruin. Je kan ze ook grillen of roosteren.

ebook Casa del Patio

Gratis reisgids Andalusië

Zoek je tips en belangrijke informatie voor een onvergetelijke vakantie in Andalusië?

Geen tijd of zin om het allemaal zelf uit te zoeken?

Op zoek naar insider tips van lokale mensen voor jouw vakantie naar Spanje?

Dan is deze gratis reisgids iets voor jou!

Ontdek Granada, de Sierra Nevada en de Costa Tropical in de mooiste regio van Spanje. Hier vind je nog de rust, de vriendelijkheid en het authentieke Spanje. Geen massa’s toeristen. Zoek niet verder, maar lees alles voor een goede voorbereiding in onze gratis reisgids, download hem nu!

Je hebt je succesvol aangemeld. Je ontvangt een email met de download optie.