fbpx

Er zijn een paar gebieden in zuid- Europa waar veel mensen wel een keer een bezoek aan (willen) brengen. Hierbij denken wij aan de Provence, Toscane en Andalusië. Nu wonen wij in Spanje en geven wij je 5 redenen om in Andalusië op vakantie te gaan. 

1. HET KLIMAAT

Als je aan Andalusië denkt, dan denk je misschien aan de hete zomers met temperaturen boven de 40 graden. Maar dat is maar deels de waarheid. Andalusië heeft gemiddeld 320 dagen per jaar zonnig weer. Hierdoor is het dus het hele jaar door lekker weer. Ideaal voor als je in de herfst- of wintermaanden even een weekje wilt ontsnappen aan de Nederlandse kou en regen.
Het lekkere weer in het voorjaar is ideaal om steden te bezoeken, diverse actieve sporten te beoefenen of lekker te wandelen.. In de zomermaanden juni tot en met september ‘kun je  genieten van het warme weer op het strand. In de herfstmaanden kun je goed een strand- en culturele vakantie combineren. 

Route Cristo Zapato

De wintermaanden zijn ook weer geschikt voor mooie wandelingen, diverse actieve sporten te beoefenen en om de steden te bezoeken.

2. STRANDEN

Als je aan mooi weer denkt, denk je vaak automatisch aan heerlijke brede stranden. Dit is dan ook de belangrijkste reden waarom Nederlanders Spanje bezoeken. Andalusië grenst geheel in het zuiden aan de Middellandse Zee en een stukje aan de Atlantische Oceaan. Met andere woorden: stranden genoeg!

De Costa del Sol is de populairste bestemming, maar er zijn zoveel meer mooie stranden waar je prachtige strandwandelingen kunt maken.  Als je van wat meer variatie houdt, kan je hier natuurlijk ook een dagje zwemmen of watersporten beoefenen. Hierbij kunnen wij je zeker een bezoek naar de kust bij Cabo de Cata aanraden. Dit gebied heeft echt een western feer en uitstraling. Rond Cabo de Cata zijn daarom in het verleden bovendien veel western films opgenomen, maar ook veel andere films waarbij het moest lijken of dat je in de woestijn van de VS bent. Verder is ook de Costa Tropical echt een aanrader. Hier vind je de mooiste baaien van Andalusië en rond Tarifa zijn er fenomenale condities om te (kite)surfen.

En de Costa de la Luz aan de Atlantische Oceaan heeft de mooiste witte stranden van heel Spanje. Een punt van aandacht bij deze kust is de wind, die kan net als in Tarifa hier erg aanwezig zijn.

3. GESCHIEDENIS

Andalusië staat niet alleen bekend om haar mooie landschappen, maar ook om de vele historische monumenten. Het gebied Is door de eeuwen heen met veel verschillende culturen in aanraking gekomen. Met name de romeinse en Moorse invloeden zijn tegenwoordig nog steeds goed te zien.

Zo staat Andalusië bekend om haar oude Moorse witte dorpen, met smalle straatjes, mooie pleintjes, gedecoreerde watertaps, oude wasplaatsen en natuurlijk centraal een eeuwenoude kerk. Vaak heb je ook een zogenaamde Mirador. Dit is een uitkijkpunt, waarvandaan je prachtige uitzichten hebt over de duizenden olijf-, amandel, citroen en sinaasappelbomen. Bezoek tijdens je vakantie een paar van deze typisch witte dorpen en ga lekker lunchen bij het plaatselijke restaurant. Wandel door de straten en geniet van het typisch Andalusische sfeer.

Daarnaast tref je in Andalusië diverse indrukwekkende monumenten aan. Wat denk je bijvoorbeeld van de Mezquita, een grote kathedraal in Córdoba. Dit bouwwerk was oorspronkelijk een moskee, die in 745 door de Moren is gebouwd. De Moren hadden in de eeuwen daarvoor heel Spanje veroverd en bevonden zich op het toppunt van hun macht. Ze heersten vanuit Córdoba, dat een cultureel centrum werd en de grootste stad van Europa na Constantinopel.

uitzicht op Alhambra

De Moren, in het bijzonder de Nasrid dynastie, zijn ook verantwoordelijk voor de bouw van het Alhambra. Dit is een paleis in Granada, waarvan de bouw begon in 1238. Met zijn prachtige decoraties, is dit complex een geliefde trekpleister voor kunstliefhebbers.

Verder zijn er ook nog de restanten van La Catedral de Santa María de la Sede de Sevilla. Omstreeks 1401 werd begonnen met de bouw van deze kerk, op de plek waar vroeger de Aljama-moskee van Sevilla stond. Van deze constructie zijn alleen nog de beroemde Patio de los Naranjos de Sevilla en de Alminar over, ook wel bekend als de Giralda.

4. ACTIEVE VAKANTIE

Andalusië heeft veel te bieden als je een actieve vakantie wil. Zo zijn er vele golf courses maar je kan ook gaan ook wandelen, rotsklimmen, kanoën, zeilen, surfen, waterfietsen, canoning, snorkelen, paardrijden, buggy rijden, paintballen en fietsen. Als je van wandelen houdt, raden wij je de volgende gebieden aan; de siërra Tejeda Almijara y Alhama, Sierra de Cazorla, regio van de Alpujarra en Cabo de Cata. Wielrennen is zeer populair in Spanje, naast de Tour de France en de Giro is de Vuelta door Spanje de derde grote wielerronde van de wereld. Op zondagen zal je dan ook vele wielrenners tegenkomen in de bergachtige gebieden in Andalusië. Voor de liefhebbers van paarden en paardrijden is een bezoek aan de Koninklijke Spaanse Rijschool in Jerez de la frontera een must, en aan de overkant van de weg kun je dan gelijk de Sandeman bodega voor een leuke rondleiding bezoeken.

caminito del rey

De beste locatie van Europa om te surfen en kitesurfen is Tarifa. Of kom in de winter skiën in de Sierra Nevada, het ski station heet Prodollano.

5. GASTRONOMIE

Het maakt niet uit in welke provincie je bent. Je kan overal genieten van het heerlijke en rijke aanbod aan verse vis en diverse soorten vlees. De regios Cadiz en Málaga staan binnen Andalusië bekend om hun visspecialiteiten. De regio Alpujarras en dan vooral het plaatsje Trevelez staat bekend om zijn Serano ham. In alle restaurants hebben ze wel gazpacho, de koude tomatensoep van Andalusië en de Spaanse tortilla (aardappelomelet) op het menu staan. Of het nou om het voorgerecht, hoofdgerecht of dessert gaat, de verse groenten en fruit uit Andalusië vind je terug in elk gerecht. Lees meer over de Andalusische keuken. 
Stop tijdens je rondreis ook in Jerez en proef de beroemde wijn van Jerez, Sherry (een Engelse verbastering van het ‘Jerez’). Je kunt hier de bodega’s van Sandeman en Tio Pepe bezoeken en de wijnen proeven. Britten zijn verslaafd aan de sherry uit Andalusië en zijn daardoor de belangrijkste internationale klanten. Meer dan de helft van de gehele wijnproductie uit Spanje komt overigens uit Jerez. Dit is het meest zuidelijke wijngebied in Europa. Spanjaarden geven zelf trouwens meer de voorkeur aan een kurkdroge, glasheldere fino (sherry).
Momenteel worden er eigenlijk in alle provincies in de regio Andalusië wel druiven verbouwd. Niet zo gek als je beseft dat Andalusië uit meer dan 40.000 hectare wijngaard bestaat! Driekwart van deze gehele wijnopbrengst wordt beschermd door een speciaal wijnkeurmerk: ‘Denominación de Origen’ (DO). Wijnen met dit keurmerk garanderen een hoge kwaliteit.

eten bij chiringuito Salobreña

De regio Málaga stond vroeger bekend om zijn zoete en versterkte wijnen. In de loop van de jaren is de vraag naar dit soort wijnen afgenomen waardoor de streek zich nu vooral concentreert op verfijnde zoete wijnen, gemaakt van de Moscatel en Pedro Ximenez druif. Málaga biedt een reeks gekleurde wijnen, van geel tot zwart; bloemige en fruitige aroma’s in jongere en complexe wijnen tot vintage wijnen. Ze kunnen daarom ook erg van smaak verschillen, van erg droog tot erg zoet. Naast kwaliteitswijnen worden hier ook druiven gedroogd in de zon om pasas (rozijnen) te maken.
Al sinds 3.000 jaar is Andalusië een wijngebied! In de snel opkomende wijnstreek rond de Sierra Nevada bij Granada wordt een breed scala aan verrassende en hele pure kwaliteitswijnen gemaakt. De Sierra de Contraviesa herbergt zelfs de hoogste wijngaarden van het vasteland van Europa.

ebook Casa del Patio

Gratis reisgids Andalusië

Zoek je tips en belangrijke informatie voor een onvergetelijke vakantie in Andalusië?

Geen tijd of zin om het allemaal zelf uit te zoeken?

Op zoek naar insider tips van lokale mensen voor jouw vakantie naar Spanje?

Dan is deze gratis reisgids iets voor jou!

Ontdek Granada, de Sierra Nevada en de Costa Tropical in de mooiste regio van Spanje. Hier vind je nog de rust, de vriendelijkheid en het authentieke Spanje. Geen massa’s toeristen. Zoek niet verder, maar lees alles voor een goede voorbereiding in onze gratis reisgids, download hem nu!

Je hebt je succesvol aangemeld. Je ontvangt een email met de download optie.

Open chat
Hallo,
heb je een vraag? Stuur een WhatsApp!
Met vriendelijke groet,
Eduard en Sandra