fbpx

Bij het plannen van je vakantie in Andalusi√ę is het zeker de moeite waard om naar de steden Malaga, Granada, Sevilla en Cordoba te gaan. Maar dan zou ik niet over de snelweg naar die steden gaan, want tussen deze steden zijn een aantal ‚Äėverborgen pareltjes‚Äô die het bezoeken of overnachten zeker waard zijn, als je toch van de ene naar de andere stad gaat.¬† Een van die parels is het bij veel mensen bekende Ronda. Hier is het echt de moeite waarde om een dagje langer te blijven. Ronda zelf heb je in een dag gezien, maar een aantal van de dorpen erom heen, staan steevast in de top tien van mooiste dorpen van Andalusi√ę. Onze top 5 mooiste dorpen vanuit Ronda staan¬† in volgorde van een route langs deze dorpen.

1. Casares

Casares ligt op je weg van Malaga naar Ronda en is een leuke tussenstop. Maar het is ook het eerste dorp dat je tegen komt op je route met de 5 mooiste dorpen vanuit Ronda.  Casares stamt net als veel dorpen in de omgeving uit de prehistorie en is al meer dan 100. 000 jaar oud

Casares heeft in Spanje bekendheid verworven omdat het de geboorteplaats¬†van Blas Infante¬†is. Hij was Advocaat, politicus en schrijver, bestuurder van de autonomie van Andalusi√ę en maker van het volkslied en de Spaanse vlag,

De naam Casares , stamt af van Casar wat kasteel of fort betekent. In de stad hebben de Romeinen en de Arabieren hun sporen achtergelaten. ¬†De Romeinse aanwezigheid is te zien in de Torre de la Sal In de Romeinse tijd was het kuuroord La Hedionda erg beroemd in heel Europa. Volgens overlevering is keizer Julius Caesar van zijn leverziekte afgekomen door een bad te nemen in deze spa. Hedionda’s alkalisch-magnetische water hielp ook bij het genezen van huidziekten. Casares was in de Romeinse tijd √©√©n van de belangrijkste plaatsen aan de Costa del Sol.

 

Route Cristo Zapato

Bezienswaardigheden
РIglesia de Encarnición
– Castillo (Kasteel)
– Fuente de Carlos III
– Cementerio
– Casa natal Blas infante (geboortehuis Blas Infante.
– Torre de la Sal

2. Setenil de las Bodegas

Het tweede dorp op je route van 5 mooiste dorpen vanuit Ronda is Setenil de las Bodegas. Dit dorpje is een attractie op zich. Het dorpje ligt namelijk beschut onder een enorme rots. Dit geeft met haar grotten een spectaculair straatbeeld in de calle de las Cuevas de la Sombra . Dit dorp kun je niet overslaan bij je bezoek aan deze regio.

 

Bezienswaardigheden:
-Grotten of Cuevas
-Bar Fresquito

3. Arcos de la Frontera

Het derde dorp dat je tegenkomt op je route van 5 mooiste dorpen vanuit Ronda is Arcos de la Frontera. Het ligt op een groot en hoog plateau. Het uitzicht is fabelachtig en dat verklaart ook gelijk de ligging van een icoon van dit dorp, el Castillo de Arcos. Een eeuwenoud verdedigingsfort, dat net als het hele dorp Cultureel Historisch Erfgoed is.

De straten zijn, net als in de meeste dorpen,  ook hier weer smal en hellend en je vind overal nog sporen uit de moorse , christelijke gotieke, renaissance en baroke periodes van dit dorp.

Vlakbij het kasteel vind je het andere icoon van dit dorp, de iglesia Santa María de la Asunción, het dateert uit de middeleeuwen, 15e en 16e eeuw. Samen vormen deze twee bouwwerken de bijzonder uitstraling van dit dorp.

uitzicht op Alhambra

Bezienswaardigheden:
-Basilica Santa Maria de la Asunción .
-Plaza del Cabildo, met het Balcón de Arcos, waar   je een prachtig uitzicht hebt op de vallei.
-Plaza Boticas , met een overdekte marktplaats,   souvenirwinkeltjes en kleine bars.
-Iglesia de San Pedro: De kerk valt op door haar enorme   klokkentoren en het interieur doet volgens vele niet onder voor dat van de Basilica Santa Maria de la Asunción.

4. Grazalema

Het vierde dorp op je route langs de 5 mooiste dorpen vanuit Ronda is Grazalema. Het dorp dateert uit 715 v.C . Je vind ook hier sporen van de Romeinse aanwezigheid. Grazalema was bekend vanwege de productie van dekens en wollen kleding. En naast het toerisme moet Grazalema het nu nog steeds hebben van haar textielsector. Grazlema word ook nog geroemd om haar eigengemaakte honing en de heerlijk vleesstoofpotjes, probeer het eens

In dit witte dorp staan een aantal kerken en kapelletjes die je kunt bezoeken. Het centrale plein van Grazalema is het Plaza de Espa√Īa. Hier staat de Iglesia de la Aurora¬†met haar Middeleeuwse fontein. Grazalema heeft net als bijvoorbeeld Arcos de la Frontera verschillende uitkijkpunten met een schitterend uitzicht over de vallei en de 1500 meter hoge bergtoppen. Deze bergen ga je over wanneer je verder rijdt richting Zahara de la Sierra. Deze route staat bekend als de mooiste in het Natuurpark Sierra de Grazalema. Het mooiste uitzicht heb je vanaf de¬†Mirador de Grazalema, en die je vindt vlakbij Plaza Asomadero.

caminito del rey

Bezienswaardigheden :
РDekenfabriek Mantas de Grazalema  en het Museo Artisana Textil. Gratis te bezoeken voor een 15-minuten durende tour. Open maandag tot vrijdag 8.00-14.00 uur. Ma- do ook van 15.00-18.30 uur.

РNatuurpark Sierra de Grazalema door UNESCO uitgeroepen tot biosfeerreservaat. De wandelmogelijkheden zijn fantastisch. Het hele gebied is dan ook erg populair onder wandelaars. Wil je meer informatie over dit wandelgebied? klik dan hier

5. Zahara de la Sierra

Het vijfde en laatste dorp op je route langs de 5 mooiste dorpen vanuit Ronda is Zahara de La Sierra. Volgens sommigen is dit het mooiste dorpje van alle hier genoemde dorpen. De ligging op een bergheling in het centrum van het natuurpark Sierra de Grazalema is echt prachtig. Naast het dorp ligt het Zahara-El Gastor reservoir, een blauw meer. De straten lijken hier het meest op een doolhof, gekenmerkt door witte huizen met bloemrijke balkons. De gemeente Zahara de la Sierra werd gesticht tijdens het moslimtijdperk. Uit deze periode vind je naast het typisch Andalusische stratenpatroon, de overblijfselen van een middeleeuwse villa. En de blikvanger , het moorse kasteel uit de 13e eeuw.

In de zomer zijn er verder veel activiteiten die je in de omgeving kunt ondernemen zoals kajakken op het meer, canyoning, paardrijden of paintballen.

TIP: Tussen Ronda en Sentetil de la Bodega¬† liggen vele leuke en mooie bodega‚Äôs om te bezoeken en wijn te proeven. Naast de regio Jerez de la frontera is dit h√©t wijn gebied van Andalusi√ę. Zie ook THE 10 BEST Andalucia Food & Drink Tours

eten bij chiringuito Salobre√Īa

Bezienswaardigheden:
РHet kasteel van Zahara de la Sierra (flinke klim met als   beloning een prachtig uitzicht)
Torre del Homenaje
– Basilica Santa Maria de la Meza
РRecreatiegebied Arroyomolinos: Een meer aangelegd   om in te zwemmen, met strandwachten een restaurant,   bar, strandbar en openbare tafels verspreid in de   schaduw.
– Ermita de Garganta, een grote natuurlijke grot

ebook Casa del Patio

Gratis reisgids Andalusi√ę

Zoek je tips en belangrijke informatie voor een onvergetelijke vakantie in¬†Andalusi√ę?

Geen tijd of zin om het allemaal zelf uit te zoeken?

Op zoek naar insider tips van lokale mensen voor jouw vakantie naar Spanje?

Dan is deze gratis reisgids iets voor jou!

Ontdek Granada, de Sierra Nevada en de Costa Tropical in de mooiste regio van Spanje. Hier vind je nog de rust, de vriendelijkheid en het authentieke Spanje. Geen massa’s toeristen. Zoek niet verder, maar lees alles voor een goede voorbereiding in onze gratis reisgids, download hem nu!

Je hebt je succesvol aangemeld. Je ontvangt een email met de download optie.

Open chat
Hallo,
heb je een vraag? Stuur een WhatsApp!
Met vriendelijke groet,
Eduard en Sandra